Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus. Phasellus viverra nulla ut metus varius laoreet. Quisque rutrum. Aenean imperdiet.

Latest News

    No posts were found.

Share this

CoPilots forside

Om CoPilots

Skilsmisseforældre efterlyser; fagpersoner skal turde tale om skilsmissen

For de 25.000 danske børn, der årligt rammes af forældrenes skilsmisse, kan perioden under skilsmissen være en hård tid.
Mange af børnenes vågne timer bruges i institution og skole, og de fagpersoner, der er tæt på barnet og familien, kan være en vigtig støtte for barnet under og efter skilsmissen.

Pædagoger skal smide berøringsangsten for skilsmissen

I en rundspørge, som skilsmisse app’en CoPilots har foretaget blandt 1200 danske skilsmisseforældre, svarer over 50% at hverken skole eller institution var særligt opmærksomme på barnet under skilsmissen. 63% af forældrene mener, at der mangler fokus på, at pædagoger og lærere rustes til fagligt at navigere om barnet og familien under og efter skilsmissen.

Pædagog genkender at det er svært

Pædagog Mia Kjærsgaard Larsen kan godt forstå forældrenes oplevelse.

– Mange pædagoger finder det svært at navigere i forældres skilsmisse. En skilsmisse er et privat anliggende, så at skulle stille personlige spørgsmål er grænseoverskridende og kræver, at jeg fagligt er klædt på til det, og ved, hvorfor jeg skal turde stille disse spørgsmål. Som fagperson i barnets hverdag er det er nødvendigt, at jeg kan være professionel og ved, hvordan jeg får taget hul på bylden sammen med forældrene. Jeg bliver fx nødt til at vide, hvordan forældrene har fordelt samværet, hvad ved barnet om bruddet, er far og mor flyttet fra hinanden endnu, og skal barnet forholde sig til nye kærester. Den viden skal jeg have, så jeg kan støtte barnet bedst mulig og forstå dets reaktioner. Fx reagerer børn ofte på den dag, hvor der skiftes hjem, og hvis vi som pædagogisk personale ikke er klar over, at den dag kan være en udfordring for barnet, vil vi have svært ved at møde barnet dér, hvor det er. Det er vigtigt, at vi kan være professionelle i den private sfære, en skilsmisse er – ellers bliver det hurtigt et tabu”.

Mia Kjærsgaard Larsen foreslår, at institutioner har skilsmisse handleplaner liggende klar, så der det automatiseres, hvad der sættes i gang ved en skilsmisse. Det er fx indkaldelse til en samtale med forældrene, hvordan børnegruppen kan tale om dét at have 2 hjem samt vished om, hvilke ressourcer, institutionen kan stille til rådighed, eller hvor familien kan henvises til for yderligere hjælp og støtte.

Gode råd til fagpersoner om skilsmissebarnet

Louise Lisner, CoPilots, kommer med følgende råd til de fagpersoner, der står overfor børn og familier i institution og skole:

Tag initiativet. Inviter forældrene til en samtale, hvor I forventningsafstemmer og laver en fælles plan om, hvordan institutionen sammen med forældrene bedst kan støtte barnet.

Sørg for at kende til de vigtige ændringer i barnets hverdag; hvilken dag skifter barnet hjem, hvem er flyttet ud og er der nye voksne i barnets liv.

Brug et par minutter ekstra på at sikre den daglige overlevering mellem institution og hjem. For at forældrene kan støtte barnet hjemme, er det vigtigt, at de ved, hvordan barnet reagerer i institutionen.

Gør ikke barnets nye hverdag til et tabu. Vær ikke bange for at tale om, at der nu er 2 hjem, en bonusmor eller lignende. Hjælp barnet med at tale om sin nye hverdag og vis, at det er ok.

Gå ikke ud fra, at forældrene er i konflikt. Det er udmattende at blive mødt på listefødder, og du skal forvente, at forældrene opfører sig ansvarligt i forhold til deres rolle overfor barnet.

Hvis forældrenes er i konflikt, så henvis dem til steder, hvor de kan få råd og vejledning. Det kan eksempelvis være en socialrådgiver eller Statsforvaltningen.Vær din rolle bevidst og rådgiv ikke udenfor dit faglige domæne

Hav fra institution og skole klare linjer for, hvornår du som fagperson henviser familien til andre officielle faggrupper, og hvor disse findes.

– Husk, de voksne ved altså godt, at de er blevet skilt, så du må gerne nævne det og spørge, så længe fokus er på din indsats omkring barnet, afslutter Louise.